Menu Close

Βοηθοί έρευνας και διδασκαλίας

Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015

Στυλιανή Χριστοφορίδου

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Στυλιανή Χριστοφορίδου είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει με άριστα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ.

Έχει λάβει μέρος με εισήγηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνταγματικού Δικαίου της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2014 στο Όσλο, με θέμα τη θέση των πολιτών απέναντι στους συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς αντιπροσώπευσης. Η εισήγηση αναδημοσιεύθηκε στο Revista Jurídica Piélagus (USCO), Vol. 12, N° 1, pp. 35 -45. Επίσης, έχει συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Δημοκρατία του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα το 2013, με εισήγηση σχετικά με την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση.

Το 2015, μετέφρασε για λογαριασμό της Έδρας jean Monnet για το Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και τον Πολιτισμό, το επιστημονικό σύγγραμμα του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη με τίτλο ‘The Evolution of Law and the State in Europe, Seven Lessons’, στα ελληνικά. Το βιβλίο με τίτλο ‘Η εξέλιξη του Δικαίου και του Κράτους στην Ευρώπη, Επτά Μαθήματα’ έχει δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής, το Συνταγματικό Δίκαιο και το Φορολογικό Δίκαιο.  Τέλος, γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και κινεζικά (μανταρίνικα).

Δάφνη Λίμα

Η Δάφνη Λίμα είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. (τρίτη κατά σειρά αποφοιτήσασα). Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με άριστα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., για το οποίο εκπόνησε διπλωματική εργασία πάνω στα εγκλήματα μίσους. Είναι κάτοχος LL.M από το University of Cambridge, όπου εκπόνησε διπλωματική εργασία με άριστα στο Συγκριτικό Οικογενειακό με θέμα το σύμφωνο συμβίωσης σε Ελλάδα και Γαλλία. Παρακολούθησε επίσης θερινά μαθήματα πάνω στη συγκριτική προσέγγιση Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών στο Freie Universität του Βερολίνου. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί πρακτική άσκηση (traineeship) στο Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της έλαβε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό διεθνούς δικαίου Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition και στον παγκόσμιο διαγωνισμό διεθνούς ποινικού δικαίου ICLN International Criminal Court Trial Competition, συμμετέχοντας σε ομάδες που και στις δύο περιπτώσεις προκρίθηκαν μέχρι τον ημιτελικό στους διεθνείς γύρους. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του Εντύπου «Δικαιόπολις» του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Α.Π.Θ. καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του Cambridge Journal of International and Comparative Law. Υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ «Ένα Συνεκτικό Μοντέλο για την Αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος και της Διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ» ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια – ερευνήτρια. Έχει συμμετάσχει ως δικηγόρος σε πολυάριθμα προγράμματα pro bono, όπως για παράδειγμα ως μέλος του CUSAI Reprieve Research Panel σε υποθέσεις ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει δουλέψει επίσης ως επιστημονική συνεργάτης με την οργάνωση Open Society Justice Initiative σε θέματα δικαίου προσφύγων και μεταναστών, ποινικού και διοικητικού δικαίου. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και υποτροφίες, μεταξύ άλλων με ανταποδοτική υποτροφία από το Α.Π.Θ. ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια και με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Ωνάση για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά (Άριστα), καθώς και Κινέζικα και Ισπανικά (Ικανοποιητικά).

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Ποινικό Δίκαιο, Συγκριτικό Οικογενειακό Δίκαιο, Φιλοσοφία του Ποινικού Δικαίου, Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δίκαιο Μεταναστών, Προσφύγων και Αλλοδαπών, Φιλοσοφία του Δικαίου και Πολιτική Θεωρία.

 

Στέφανος Κατσούλης

 

katsoulis1Ο Στέφανος Κατσούλης είναι σήμερα Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, στο αντικείμενο του Δικαίου των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών (θεσμική και ουσιαστική διάσταση). Παράλληλα, είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (με άριστα) στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και πτυχίου (με άριστα) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει κύκλο θερινών μαθημάτων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι ερευνητικός συνεργάτης της Έδρας UNESCO “Διαπολιτισμικής Πολιτικής” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και βοηθός της Οργανωτικής Επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Μοντέλου προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (ThessISMUN) από το 2010 ως σήμερα. Επιπλέον, διατελεί βοηθός της Επιβλέπουσας Καθηγήτριας του, κας. Π. Νάσκου-Περράκη, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο δίκαιο των διεθνών οικονομικών οργανισμών, στο νομικό πλαίσιο των περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών (ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και τελωνειακές ενώσεις), στην εφαρμογή  του δικαίου του διεθνούς εμπορίου και ειδικότερα των συμφωνιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τον πολιτισμό.

Ακόμη, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, υπηρετεί ως Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης από το 2010. Τέλος, μιλάει πολύ καλά αγγλικά, καθώς και καλά γερμανικά και γαλλικά.

Δημοσιεύσεις:

  • “Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η περίπτωση της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών” στο βιβλίο: Περράκη-Νάσκου Π., Η Διεθνής Προστασία του Δικαιώματος στην Εκπαίδευση, 2014 (υπό έκδοση).
  • “European integration through a different prism: the Council of Europe” and “History of the European Integration: some critical reflections, Europe in Crisis”. Ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, Συμπεράσματα του Σεμιναρίου Υποψηφίων Διδακτόρων: “Euro(pe) – Crisis without end? What is the European Vision for the 21st century?” [Διοργάνωση: The Franco-German Youth Office (FGYO), the Institut d’études politiques (IEP) de Grenobles, the Chair for South-East European History at the Humboldt University and the Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe] (Απρίλιος 2013).
  • Συμβολή στο βιβλίο: Perraki-Naskou P., International Mechanisms Protecting Human Rights. Texts, Comments and Case law, Ant. N. Sakkoulas/ Bruylant, 2010: Συλλογή και επεξεργασία της νομολογίας της Επιτροπής του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, σελ. 62-134 και της Αφρικανικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σελ. 537-555.
  • Συμβολή στην Ελληνική μετάφραση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Προαιρετικού της Πρωτοκόλλου, υπό την επιμέλεια της Καθηγήτριας Π. Νάσκου-Περράκη, 2009: Ηλεκτρονική Δημοσίευση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, [http://www.un.org/disabilities/default.asp?navid=12&pid=150] και Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ευρώπη, Βρυξέλλες  [http://www.unric.org/el/human-rights-greek/46].
  • “Game Theory in International Relations; Chicken Game: The 1987 Crisis Between Greece and Turkey”, International Affaires Academic Journal (NeophyteRilskiUniversity in Bulgaria). Vol. 1, 2007, pp. 167-178 (with Mertzanidis N.).

 

Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014

Γεώργιος Γεωργόπουλος

Ο Γεώργιος Ν. Γεωργόπουλος εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το έτος 2004 από όπου αποφοίτησε το έτος 2009 με «ΑΡΙΣΤΑ» και γενικό βαθμό 8,56 (4ος στην ορκωμοσία της 27ης/04/2009). Από το έτος 2009 ως το 2012 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με κύριο μάθημα το Συνταγματικό Δίκαιο, στο οποίο συνέγραψε διπλωματική εργασία με θέμα «τα Μνημόνια της Ελλάδας μεταξύ συνταγματικών σκοπών και ευρωπαϊκών ορίων». Αποφοίτησε με «ΑΡΙΣΤΑ» και γενικό βαθμό (9,09). Από το Σεπτέμβριο του 2012 εισήχθη κατόπιν εξέτασης (3ος στην τελική σειρά) στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση», το οποίο διεξάγεται από την Ιατρική Σχολή, τη Νομική Σχολή και τη Θεολογική Σχολή. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της διπλωματικής εργασίας.

Από το 2013 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο του Συνταγματικού Δικαίου με θέμα διδακτορικής διατριβής «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ οικονομικών δεδομένων και δημοκρατικών θεσμών. Η επίδραση αυτών στην ερμηνευτική αλλά και κανονιστική πρόσληψη των εθνικών Συνταγμάτων».

Πραγματοποίησε σπουδές κατά το έτος 2011 – 2012 στο Université Libre de Bruxelles στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών μέσω του προγράμματος Erasmus/LLP όπου παρακολούθησε μαθήματα Συνταγματικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Έχει συμμετάσχει σε summer schools όπως λ.χ. στο Montpellier της Γαλλίας με θέμα την κυριαρχία κατά την οικοδόμηση της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια αναπτύσσοντας εισηγήσεις σε νομικά θέματα.

Από τον Ιανουάριο του 2011 εγγράφτηκε ως δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έκτοτε ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Τομέα Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης με προετοιμασία και διδασκαλία φροντιστηριακών μαθημάτων, επιτηρήσεις στα διάφορα είδη εξετάσεων (προπτυχιακές, εισαγωγικές μεταπτυχιακού, κατακτήτριες), κα. Από την τρέχουσα χρονιά είναι βοηθός διδασκαλίας στα μαθήματα του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Ευρωπαϊκή Προστασία των Δικαιωμάτων της έδρας Jean Monet στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, συνεργάζεται με φροντιστήρια ανωτάτης εκπαίδευσης διδάσκοντας σε φοιτητές Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Εμβάθυνση στο Δημόσιο Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του είναι ο ρητορικός λόγος όπου έχει συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενος και ως κριτής και έχει διακριθεί σε διασχολικούς και διαπανεπιστημιακούς αγώνες. Μητρική του γλώσσα είναι η Ελληνική. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική, την Ισπανική ενώ μαθαίνει τη Ρωσική γλώσσα.

Δημοσιεύσεις:

  • «Το αδίκημα της αιμομιξίας 354 ΠΚ στις περιπτώσεις της παρένθετης μητρότητας». (υπό έκδοση σε συλλογικό τόμο από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και εναλλακτικά οικογενειακά σχήματα).
  • Παρατηρήσεις και σχολιασμός της υπ’ αριθμ. 3470/2011 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας με θέμα την υπόθεση του «βασικού μετόχου», Αρμενόπουλος (τεύχος Μάιος 2012).
  • Μελέτη με τίτλο: «Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαδικασία και μέσο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά την έννοια της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 28 Συντ.», Επετηρίδα Αρμενόπουλου 2010 & in «Τρίτο κοινό Σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου, Βόλος Μάρτιος 2011» (συλλογ τόμος), εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, Φεβρ/ιος 2012.
  • Μελέτη με τίτλο: «Η διαμόρφωση του κανονιστικού περιεχομένου και των διαφόρων πτυχών του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης υπό τη συμβολή και του ερμηνευτικού δεδομένου της νομολογίας του ΕΔΔΑ». Επετηρίδα Αρμενόπουλου 2009 & in «Δεύτερο κοινό Σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου, Κορυσχάδες Ευρυτανίας Μάρτιος 2010» (συλλογικός τόμος), εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, Φεβρ/ιος 2011.
  • Ομαδική μελέτη με τίτλο «Προστασία της Προσωπικότητας και ΜΜΕ», in Προστασία προσωπικότητας (συλλογ. Τόμος), εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 2007.
  • Δημοσίευση ποικίλων άρθρων μου νομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοδικώς εκδιδόμενη εφημερίδα του συλλόγου φοιτητών Νομικής ΑΠΘ.

 

Ξενοφών Κονταργύρης

250363_10150331956656117_2418136_nO Ξενοφών Κονταργύρης αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 2007. Αμέσως μετά, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο στο Vrije Universiteit στις Βρυξέλλες. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα διατριβής: Review of the EU legal framework on data management and  cloud computing services.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως βοηθός έρευνας και διδασκαλίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη νομική σχολή. Πιο συγκεκριμένα, είναι βοηθός διδασκαλίας στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό  Δίκαιο και κάνει ένα online ανοιχτό μάθημα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στην αγγλική γλώσσα και, επίσης, Ελληνορωμαϊκού Δικαίου στα ελληνικά και στα γερμανικά. Επιπλέον, εργάζεται ως δικηγόρος όντας εγγεγραμμένος στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως βοηθός στο Τμήμα Νομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Στρατού/ΝΑΤΟ DC – GR και ως Communications Officer, Service Manager and Trainer  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Η μητρική του γλώσσα είναι η ελληνική, αλλά επίσης μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Μιλά επίσης ιταλικά.

Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία:

  • “Europe and Liberty”; training in contemporary Law, Economics, Politics and Philosophy, the IES-Europe and Friedrich Neumann Stiftung, Gummersbach, DE, Ιούλιος του 2013
  • Ερευνητής στο Κέντρο για το Διεθνές Οικονομικό και Κοινοτικό Δίκαιο
  • Summer Session στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, στη Διπλωματική Ακαδημία της Χάγης
  • «Πολυπολιτισμικότητα και Διεθνές Δίκαιο», Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης
  • «Διεθνής Επικοινωνία και Μέσα Ενημέρωσης», Ίδρυμα Κόκκαλη και Πανεπιστήμιο Yale
  • Summer Session στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,ΔΙΔΑ ( Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του ανθρώπου )

Όλα τα προγράμματα έχουν παρακολουθηθεί με υποτροφία

Δημοσιεύσεις:

  • Kontargyris X., Papadopoulou L., “Cloud computing as the new standard in online data management: how the shift in data handling technologies for the web has also altered the focus in regulatory principles under EU and US law” (presented in EUTIC 2013 Conference, Waterford, IE, October 2013; paper under publication)
  • Kontargyris X., Papadopoulou L., “Evolution of Facebook’s search function: from basic search to Graph Entity; implications for users’ privacy and data accessibility”  ( σε εξέλιξη , δεκτή για παρουσίαση στο 5ο Συνέδριο e – Democracy , Αθήνα , Ελλάδα, Δεκέμβριος 2013)

 

Δημήτριος Νικηφόρος

nikiforosO Δημήτριος Νικηφόρος αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 2010. Αμέσως μετά, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες, με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο.Πρόσφατα τιμήθηκε με την υποτροφία Fulbright και σήμερα είναι υποψήφιος για μεταπτυχιακό στη Νομική Θεωρία, Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Έχει εργαστεί ως δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο «Ευθυδικία» στη Θεσσαλονίκη όντας μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, αλλά και ως βοηθός έρευνας και διδασκαλίας στο Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα μαθήματα: Νέα Ελληνική Συνταγματική Ιστορία, Νεότερη Πολιτική & Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας, Συγκριτικό Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο.

Έχει συμβάλει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάνοντας Βοηθητική έρευνα και Τεχνική Υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μαθήματος Συνταγματικού Δικαίου. Η μητρική του γλώσσα είναι η ελληνική, αλλά μιλάει επίσης άπταιστα αγγλικά και γερμανικά.

[Πλήρες βιογραφικό]

Δημοσιεύσεις:

  • 2013: The model trial before the Council of State as a privileged mechanism of review of the constitutionality of laws (σε εξέλιξη )
  • 2012: Συμβούλιο της Επικρατείας , απόφαση υπ ‘αριθ. 4467/2012 , 19.11.2012 ( Αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση για την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας ) – Annotation. Ονόματα των εκδοτών : ΕΛΛΗΝΙΚΗ EPITHEORESES EUROPAEKOU ΔΙΚΑΙΟΥ [ EEEurD ] , Νο 4 , σελ. : 453 – 461 ( Ελληνικά )
  • 2011: Το τέλος του « βασικού μετόχου » υπόθεση … μέσα από μια κοινή αρχή : Η αρχή της αναλογικότητας, ως μεσάζων  των εθνικών εννόμων τάξεων και της έννομης τάξης της ΕΕ – Σκέψεις με αφορμή την ( Ολομέλεια ) ΣτΕ 3470/2011. Ονομασία των εκδοτών : ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ [Να σ. ] , αρ. 3, σελ. : 615-649 , επίσης διαθέσιμο στο www.constitutionalism.gr ( Ελληνικά)
  • 2011: “Το Μνημόνιο της… ” Ανωτερότητας ” – Μια περίπτωση υπεροχής του κοινοτικού δικαίου της ΕΕ στο Ελληνικό Σύνταγμα στο ” Τρίτο Κοινό Σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου » ( Πρόλογος : Καθηγητής Αντ. Μανιτάκης , Καθηγητής Γ.Ζ. Δρόσος.) Όνομα εκδότη: ΕΚΠΑ , 2011, σελ.: 31 – 65 , επίσης διαθέσιμο στο www.constitutionalism.gr ( Ελλάδα )
  • 2010: Ο έλεγχος της αναίρεσης της αρχής της αναλογικότητας ( Υπόθεση: Λιοναράκης εναντίον Ελλάδα , 5.7.2007), σε συνεργασία με την κα. Παρθένα Μωυσίδου .Όνομα εκδότη: EPISTEMONEKI EPETERIDA HARMENOPOULOU [ EpistEpetHarm ] , Νο. 31 , σελ. : 201-209