Menu Close

Tο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet ΑΠΘ «Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θρησκεία/ες» και ο Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης»,
υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ συνδιοργάνωσαν συνέδριο με θέμα “Θρησκευτική ελευθερία, εκκλησία και Σύνταγμα: στη συγκυρία της συνταγματικής αναθεώρησης”, στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαρτίου 2019. Χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυνε η Καθηγήτρια Ευαγγελία Κουτούπα, Μέλος του ΔΣ της Σχολής και Διευθύντρια του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ως Εκπρόσωπος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Αντιπρόεδρος ε.τ. Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμμος, αναφέρθηκε στο θέμα της θρησκευτικής ετερότητας στην Ευρώπη και τη «λησμονημένη καθολικότητα της ιδιότητας του πολίτη”. Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε για τη “θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους”.

Ακολούθησε η εισήγηση της Αν. Καθηγήτριας ΑΠΘ και ακαδημαϊκής συντονίστριας του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet ΑΠΘ, Λίνας Παπαδοπούλου, με τίτλο “Η θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα στη σκιά της επικρατούσας θρησκείας”.

Τέλος, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης, έκανε εισήγηση με τίτλο “Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας;” Ακολούθησε συζήτηση.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι μας στο youtube.