Menu Close

Ο δρόμος του Δημήτρη Τσάτσου

images

Πηγαίνοντας από την πόλη της Σκιάθου προς Κουκουναριές, πριν την Αγία Παρασκευή, στο αριστερό σας χέρι, αν λίγο προσέξετε, θα δείτε την οδό Δημητρίου Θ. Τσάτσου. Εκεί βρίσκεται το σπίτι όπου ο συνταγματολόγος και διανοητής συνέγραψε πολλά από τα βιβλία του, όπου πέρασε όμορφα καλοκαίρια, φιλοξένησε αγαπημένους του. Το νησί που εκείνος τόσο αγάπησε τον τίμησε πριν λίγες ημέρες με μια εκδήλωση μνήμης, με τον μεγάλο Έλληνα και Ευρωπαίο ωσεί παρόντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν ως αληθινοί φίλοι του Δ Τσάτσου, εκτός από τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης, Ε Βενιζέλο, οι Πρόεδροι των δύο από τα τρίτα κύρια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Έλληνας Βασίλης Σκουρής. Δεν είναι τυχαίο, καθώς ο δρόμος του Δημήτρη Τσάτσου είναι αυτός που ενώνει αδιάσπαστα την Ελλάδα με την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα με τη Γερμανία. Πολλοί γερμανοί, κάτοικοι του νησιού κι άλλοι ‘ξένοι’ έδιναν τον πολυεθνικό τόνο στην εκδήλωση, σε αρμονική συμφωνία με τον βίο του τιμώμενου. Είναι ο πλούτος της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να έχει ανθρώπους -που τόσο μας χρειάζονται αλλά και μας λείπουν στις κρίσιμες ώρες που ως χώρα περνάμε- με έντονη τη συναίσθηση της ευθύνης για την Πολιτεία, τους ανθρώπους, τη δημοκρατία, την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο διανοητικός δρόμος του Δημήτρη Τσάτσου, γοητευτικός σαν κι αυτόν που φέρει το όνομά του στη Σκιάθο, εξωστρεφής με άπλετη θέα στον κόσμο, παραμένει ενεργός και ελκυστικός. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ταιριάζει στην Ελλάδα, η ‘ανοιχτότητα’ και όχι η εσωστρέφεια και η μισαλλοδοξία, η ευθύνη και όχι η μοιρολατρία, η φιλία και η ανοχή, η γνώση, η κριτική σκέψη και όχι η συνωμοσιολογία. Και βέβαια η αξιοπιστία του κράτους, της πολιτικής, των πολιτών, την οποία ο Τσάτσος θεωρούσε συνταγματική αρχή, και ανέδειξε ως άξονα μιας δημοκρατικής Πολιτείας.

ΕΘΝΟΣ, 29/08/2013